Me-henkeä joko on tai ei ole. Sen syntyä ei voi ohjailla. Sitä paitsi työyhteisössä ei tarvitse viihtyä. Täällä tehdään vain töitä.




                            Kuva Maike und Björn Bröskamp Pixabaystä



Tämä blogi on jatkoa edelliseen työyhteisöviestinnän tehtävään. Valitsin toiseksi väitteeksi "Me-henkeä joko on tai ei ole. Sen syntyä voi ohjailla. Sitä paitsi työyhteisössä ei tarvitse viihtyä. Täällä tehdään vain töitä."


Me-henkeä joko on tai ei ole ja sen syntyä voi ohjailla. Mielestäni työyhteisössä ei tarvitse välttämättä viihtyä, mutta oma viihtyminen vaikuttaa moneen asiaan. Oma viihtyminen on myös itselle mukavampaa. On totta, että töissä tehdään vain töitä, mutta omaa työn tekemistä myös helpottaa, jos työpaikalla viihtyy. Se on työhyvinvointia, kun töissä viihtyy!

Me-hengen syntyä voi ohjailla. Paljon on kiinni esimiesten omasta mallista miten kohtelee työtovereitaan ja alaisiaan. Esimiesten on oltava reiluja ja rehtejä, ja kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti. Vastuu me-hengen syntymisestä on myös jokaisella työntekijällä. Me-hengestä pidetään huolta itsestään selvillä asioilla ja arjen pienillä teoilla. Jokaisella tulee olla oma rooli ja työnkuva selvillä. (Educations Media Group s.a.)

Pienillä asioilla voi me-henkeä kohottaa. Vaikka tämä tuntuu pienelle asialle, niin esimerkiksi toisen huomioonottaminen tervehtimällä voi tehdä työkaverin päivästä paremman.  Sanoin ensimmäistä kertaa vähän tuntemattomammalle työkaverille ”huomenta” ja seuraavalla kerralla hän itse aloitti sanomalla ”huomenta”. Itselleni tuli pienestä eleestä hyvä fiilis! Ole ensimmäinen ja tee aloite niin voit saada asioita eteenpäin.

Palautteen antamisella voi vaikuttaa me-henkeen positiivisesti. Palautteen antamisen ja vastaanottamisen tulisi olla osa työpäivää. Työympäristössä on tärkeää synnyttää luottamukseen perustuva kulttuuri tai toimintatapa. Tällöin ihmiset ovat avoimia vastaanottamaan palautetta ja hyödyntämään palautetta, jolloin rakennetaan yhteisökulttuuria. (Lohtaja-Ahonen & Kaihovirta-Rapo 2012, 157.) Palautetta tulisi antaa viisi kertaa useammin onnistumisista, kuin virheistä. Onnistumisen osoittaminen luo lisää onnistumisia. Kun keskittyy myönteiseen ja antaa kannustavaa palautetta muille, innostaa paitsi heitä, myös itseänsä. (Ahonen & Lohtaja-Ahonen 2014, 18–19.) Antamalla työkaverille positiivista palautetta nostetaan samalla me-henkeä ja päästään parempaan tulokseen.

Työyhteisön me-henki perustuu yhteisten tavoitteiden tuntemiseen, oman työn arvostukseen, työtyytyväisyyteen, ammatilliseen osaamiseen ja mahdollisesti myös yhteiseen tekemiseen vapaa-ajalla. Epämuodolliset tilaisuudet, kuten syntymäpäiväkahvit, olut- ja saunaillat parantavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja samalla me-henkeä. Yhteenkuuluvaisuus kasvaa, kun välitetään toisista, tarjotaan apua ja tukea. Yhteistyötä vaativat työtehtävät luovat hyvän pohjan me-hengen kehittämiselle. (Työterveyslaitos 2011, 20.)



Lähteet:

Ahonen, R. & Lohtaja-Ahonen, S. 2014. Palaute kuuluu kaikille. Human Interest. Helsinki.

Educations Media Group. Miten me-hengestä pidetään huolta työpaikalla? Luettavissa: https://www.koulutus.fi/artikkelit/me-henki-tyopaikalla-17104 Luettu: 20.9.2019.

Lohtaja-Ahonen, S. & Kaihovirta-Rapo, M. 2012. Tehoa työelämän viestintään. Puhu kuulijalle, kirjoita lukijalle. SanomaPro. Helsinki.


Työterveyslaitos 2011. Lerssi-Uskelin J. & Vanhala, A. & Vähätiitto, H. Kohti innostunutta työyhteisöä. STM:n hallinnon alan avoin julkaisuarkisto. Luettavissa: http://www.julkari.fi/
bitstream/handle/10024/114843/Kohti_innostunutta_tyoyhteisoa.pdf. Luettu: 21.9.2019.